Kokoreç, Anadolu’da olduğu kadar balkanlarda da severek yenilen, mumbar ve koyunun ince bağırsağından yapılan, şişe sarılarak ateşte pişirilen bir yemektir.
Kokorecin tam olarak nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı bilinmemektedir ancak ortalama olarak 1960-1970 yılları aralığında bilinir hale geldiği kabul edilmektedir. İçeriğinde yer alan malzemeler dolayısıyla tüketmeyi tercih etmeyen bireyler mevcut ancak öte yandan pek çok birey içinse vazgeçilmez bir noktada. Tadı ve kokusunun lezzetinin dışında son derece faydalı bir yiyecek olduğu bilinmektedir. Besin değeri son derece yüksek olan kokoreçte bulunan vitamin ve mineraller hem başta bağırsaklarımız olmak üzere tüm vücudumuzu düzenlemekte hem de seratonin hormonu salgılamamıza vesile olmaktadır.
Kokoreç Nasıl Hazırlanır?
Bilindiği üzere, kokorecin ana malzemesi bağırsaktır. Kokoreçte kullanılacak olan bağırsak seçiminde büyükbaş ya da küçükbaş hayvan olması esasen önem arz etmemektedir ancak süt kuzusundan elde edilen bağırsak genellikle ilk tercih olmaktadır. Kokorecin hazırlanışındaki ilk adım bağırsakların içten ve dıştan temizliğidir. Kokorecin dış kısmı ince bağırsaktan, iç kısmı bumbardan yapılmaktadır. Kokoreç yapımında uzun bir şiş kullanılmaktadır. Şişe önce bumbarlar geçirilir, daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafını dolayacak şekilde kullanılır. Aralara yağ yerleştirmek unutulmamalıdır. Son olarak pişirme aşamasına geçilir. Kokoreç pişirmek için hazırlanmış özel mangallar bulunmaktadır. Hazırlanmış olan şiş, bu mangala yatay pozisyonda asılır ve döndürülerek pişirilir. Kızartma işlemi tamamlandıktan sonra baharatlama aşamasına geçilir. Kimyon, kekik ve pul biber genellikle kokorecin hazırlanış aşamasında kullanılan baharatlardır.
Kokoreç Nasıl Servis Edilir?
Kokorecin servis edilişi noktasında esasen olmazsa olmaz bir kurala tabi tutulmadığını söylemek mümkün. Kokorecin nasıl servis edileceği kısmı yemek yenilen yerin kendi belirlediği şekle göre değişkenlik gösterebileceği gibi yöresel tercihler de kokoreç servisi için belirleyici bir unsur olmaktadır. Türkiye’de kokoreç genellikle sokakta satılan ve yenilen bir yiyecek olduğu için ekmek arası tüketimi yaygındır ancak elbette isteğe bağlı olarak tabakta da yenilebilir. Kokoreç yerken kokorecin yanında domates, biber ve salatalık turşusu, ayran, turşu suyu, şalgam suyu gibi yiyecek ve içecekler tüketmek ülkemizde alışkanlık haline gelmiştir. Benzeri şekilde kokorecin Yunan mutfağında da yer aldığı ve geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketildiği bilinmektedir.