Başa Dön
Tekin Ustadan Efsane Lezzetler
Blog
Kokoreç Tarihi
Kokoreç Tarihi
20.09.2020 00:00:00

Kokoreç bağırsak ve iç yağının özel bir pişirme tekniği ile pişirilmesi ile yapılır. Daha sonra bu lezzet baharatlarla beraber servis edilir.

Kokoreç tarihi tam olarak bilinmiyor.1960'lı yıllarda özellikle Yunanistan'da popüler olmayı başaran bu lezzet her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladı. Kokoreç ülkemizde ilk olarak İzmir ve çevresinde ünlenmeye başlıyor. Günümüzde tüm ülke genelinde kokoreç lezzetiyle karşılaşabiliyoruz.

Kokoreç sözcüğünün kökeni Arnavutçadır. Mısır koçanı anlamına gelir. Anlatılan hikayelere göre kokoreç Atinalı bir Rum’un lokantasında ilk kez yenmiştir.

Türkiye Ve Yunanistan’da Kokoreç

Türkiye'de kokoreç genelde sokakta satılan lezzetlerden bir tanesidir. Kokoreç için özel hazırlanmış mangallı tezgâhlar kullanılır. Sokakta ayaküstü yendiğinden genellikle ekmek arası tercih edilir. Kokorecin yanında en çok ayran tüketilir. Yunanlar kokoreci her yıl paskalyada tüketir. Yunan tavernaların çoğunda ise kokoreç bulunur.

Kokoreç orta çağda yenmeye başlanan lezzetlerden bir tanesidir. Zamanla bu lezzet her yere yayılmaya başlamıştır. İlk olarak üç tekerlekli kokoreç arabaları boy gösterdi. Daha sonra kokoreç arabaları modern görüntüye kavuştu. Kokorece tuz ve pul biber koyma ise İstanbul'un fethinden sonra olmuştur. Kokoreçin tarihi ateşin keşfine kadar uzun bir geçmişe sahiptir. Orta Asya’da yaşayan Türk boylarının bu lezzetli keşfettiği belirlenmiştir. Yazıtlarda da kokoreç hakkında bilgiler bulunur. Yazıtlarda iki kişi Seyhan nehri kenarında mangal yaparken lezzeti bulmuşlar ve ipek yolunun kenarında seyyar olarak satmaya başlamışlardır.

Zamanla lezzeti yayılmaya başlayan kokoreci büyük komutanlar ve filozoflar tatmak için ipek yolunu sıklıkla ziyaret etmişlerdir. Hatta büyük İskender’in bile bu lezzeti deneyimlemek için geldiği söylenir.  Bu lezzet kavimlerin göçüyle beraber Anadolu topraklarına taşınmış padişahların en sevdiği yemeklerden biri olmuştur. Yavuz sultan selimin kokoreççi ustası olmadan seferlere çıkmadığı rivayet edilir. Hatta anlatılanlara göre İstanbul şehrinin kapısından ilk kokoreççilerin geçtiği savunulur IV. Murat’ında seyyar kokoreççiden gizli gizli yediği söylenmektedir.

Kokoreç kültürümüzün en çok tercih ettiği lezzetlerden bir tanesidir. Lezzetli kokoreç yapımı için özel olarak hazırlanan mangalların kullanılması gerekir. Kokoreç şişleri, yatay şekilde pişirilir ve kuşbaşı şeklinde doğranır. Baharat ve domateslerle buluşan kokoreç daha sonra afiyetle yenir.

Diğer İçerikler